-
Nasbírejte fialky
Vydejte se někam do luk, kde nejezdí auta, a nasbírejte si dva hrníčky květů fialek. Domů je neste v prodyšném, ideálně plátěném pytlíčku nebo proutěném košíku. Netrhejte květy do igelitového sáčku, jelikož by se vám mohly zapařit.
-
Připravte odvar
Květy fialek opláchněte pod tekoucí vodou, abyste z nich smyli případné nečistoty. Poté je nasypte do většího hrnce a zalijte jedním a půl hrnkem vody. Směs přiveďte k varu a poté odstavte. Nelekněte se, nálev bude mít zelenou barvu. Přikryjte plátýnkem nebo utěrkou a nechte 24 hodin louhovat.
-
Pusťte se do vaření
Po 24 hodinách louhování květy fialek sceďte před plátýnko do hrnce, snažte se z nich vymačkat co nejvíce. Směs přiveďte k varu, vsypte do ní hrnek krystalového cukru a asi 20 až 30 minut povařte, dokud nebude mít směs konzistenci sirupu. Pozor si dejte na zkaramelizování. Chcete-li, aby byl sirup ještě zdravější, nahraďte krystalový cukr cukrem třtinovým.
-
Nalijte do sklenic
Připravenou směs nechte chvíli zchladnout a poté do ní nakapte šťávu z půlky citronu. Díky ní získá sirup růžovou barvu. Nalijte sirup do sklenic, zavíčkujte, nechte vychladnout a poté uchovávejte v chladu a temnu.
Dobrý deň,
rada by som sa spýtala, či je možné použiť usušené fialky? Ďakujem :)
Dobrý den,
tento sirup je na pití, jakože si ho zalejeme vodou a máme nápoj, nebo je to pouze jako medicína?
Děkuji