-
Při nákupu nešetřete
Rýže je jedna z nejlevnějších surovin. Nekupujte vždy tu nejlevnější, co vidíte v regálu. Za kvalitu si budete muset v tomto případě opravdu připlatit.
-
Vybírejte rýži s neporušenými zrnky
Polámaná rýže nebude vzhledově ani chuťově dobrá a po uvaření bude spíše připomínat kaši. Jedním z jasných ukazatelů kvality je neporušená stavba rýžových zrnek, ta je zároveň důkazem kvalitního a pečlivého zpracování.
-
Rýži pořádné propláchněte
Propláchnout rýži je snad na celém vaření to nejdůležitější, koupená rýže je lehce obalena rýžovým prachem, který vzniká při obrušování slupky zrnek a ten pak dělá chuť rýže nevýraznou.
Nasypte rýži do hrnce, zalijte vodou a rýži promíchávejte prsty. Za chvíli bude voda bílá, tak ji vylijte a postup opakujte nejméně čtyřikrát, dokud nebude voda téměř dokonale průzračná.
-
Pokud máte čas, rýži na chvíli namočte
Namočená rýže bude nadýchanější a méně lepivá. Už po půl hodině můžete vidět, jak se změnila její struktura a barva.
-
Zalijte rýži vodou a dejte vařit
Co se týče množství vody, existuje mnoho druhů rýže a je tedy nejlépe řídit se pokynem na obalu, přesto je lepší méně než více, jinak by totiž rýže mohla být zbytečně lepivá.
-
Vařte, dokud se všechna voda nevyvaří
Mnoho lidí si myslí, že se má rýže vařit nějakou konkrétní dobu, správné je ale pozorovat množství vody v hrnci a přestat vařit ve chvíli, kdy voda vymizí.
-
Ještě deset minut nezvedejte pokličku
Pokud necháte rýži přikrytou pokličkou, bude mít mnohem lepší chuť. V Asii se často rýže, která se nenechala takto dýchat aspoň deset minut, považuje za nedovařenou.
Pekný návod, teším sa aj na ďalšie. Podobné príspevky by mohli pribúdať častejšie.
Jaký článek by vás Marku nebo i ostatní konkrétně zajímal a na Hautu prozatím není?