Pokud milujete zelený čaj, mám pro vás tip – domácí zmrzlinu ze zeleného čaje. Osvěžující smetanová, nepříliš sladká zmrzlina se vyrábí z práškového čaje Matcha, který se již od nepaměti používá při japonských buddhistických obřadech. Příprava zmrzliny zabere cca 30 až 60 minut (podle vaší kulinářské zdatnosti) + doba zmrazení (min. 4 hodiny). Tak, jdeme na to – a nebojte, příprava není nikterak složitá („když jsem to zvládla já, zvládnete to taky“).
Co budeme potřebovat?
Na přípravu zmrzliny ze zeleného čaje budeme potřebovat:
- 2-3 polévkové lžíce práškového čaje Matcha
- 7-8 polévkových lžic cukru krystal (pokud máte raději sladší, použijte více)
- 2-3 polévkové lžíce vroucí vody
- 3 vejce
- 200 ml smetany ke šlehání
Z tohoto množství surovin připravíte cca 800 ml „zelené“ zmrzliny.
Japonský zelený práškový čaj Matcha seženete ve specializovaných obchodech s čajem. On-line je k dostání například v eshopu Čajový dýchanek, a to za cca 229 Kč.
Jak na to?
- Do misky dejte 1 polévkovou lžíci cukru krystal a 2 až 3 polévkové lžíce čaje Matcha. Smíchejte, přidejte 2 až 3 lžíce vroucí vody a rozmíchejte na kašičku (čajový prášek se musí úplně rozpustit).
- Do větší mísy rozklepněte 3 vejce a elektrickým šlehačem vyšlehejte hustou vaječnou pěnu. Během šlehání postupně přidejte 3 až 4 polévkové lžíce cukru.
- Připravte si vychlazenou smetanu ke šlehání a přidejte do ní 3 polévkové lžíce cukru. Vyšlehejte hustou šlehačku.
- „Zelenou kašičku“ (viz. krok 1) přidejte k našlehaným vejcím (viz. krok 2) a mixérem spojte směs dohromady. Pak lehce vmíchejte připravenou šlehačku.
- Téměř hotovo – směs vložte do mrazničky a nechte ji tam alespoň 4 hodiny (já nechávala přes noc).
- Naporcujte a zkonzumujte. Dobrou chuť.
Tak co, jak vám domácí zmrzlina ze zeleného čaje chutnala? Pochlubte se v komentářích.