-
Příprava terária
Jelikož leguán může dosáhnout délky až dvou metrů, budete potřebovat velké terárium, které je potřeba uzpůsobit jak k lezení, tak odpočinku. Leguán potřebuje dostatek prostoru k otáčení a k pohybu, do terária mu dejte dostatek větví, po kterých bude moci šplhat a zároveň na nich bude odpočívat. Jako podklad terária nikdy nepoužívejte písek, kamínky nebo dřevěné štěpky, protože by je leguán mohl spolknout, ale linoleum, dlaždice nebo případně koberec.
-
Dostatečné osvětlení
Pro správný chov leguána zeleného je nezbytně nutné také správné osvětlení. Leguán potřebuje plnospektrální osvětlení, které mu nahradí sluneční záření a díky němu se mu bude v těle tvořit vitamín D, který je nezbytně nutný pro jeho život. Nebude-li mít leguán dostatek UVB záření, nebude mít v těle dostatek vápníku a propukne u něj nemoc nazývaná jako metabolické onemocnění kostí.Leguán je denní tvor a světlo potřebuje alespoň 10 až 12 hodin denně, na noc je však světlo nutné vypínat. Z tohoto důvodu je dobré pořídit si k teráriu časovač a nastavit leguánovi denní a noční režim.
-
Důkladné vytápění
Aby byl leguán zdravý a mohl bez problémů trávit, potřebujete dostatečnou teplotu v teráriu. Jelikož si zvládne teplotu regulovat, je třeba, aby měl v teráriu teplá a chladnější místa. Přímo pod zářivku je tak dobré mu umístit poličku nebo větev, kde se bude moci ohřívat – je ale nutné zabezpečit ji tak, aby se nespálil. Teplá místa mají mít 35 až 37,7°C a chladnější 26,6 až 29,4°C. V noci se pak doporučuje teplota mezi 21,1 až 23,8°C.
-
Správná strava
Leguán zelený je býložravec, v žádném případě jej nekrmte masem, vejci a jinými živočišnými produkty. Leguán není schopen strávit živočišné bílkoviny a jejich vyšší procento v těle leguána může způsobit selhání trávicího systému a následnou smrt. Pro leguána je tak tedy nejvhodnější zelený listový salát, pampeliška (listy i květy), tuřín, mrkev, petržel, okurka, pórek, listy kedlubny, zelené fazole, cuketa, kapusta, hrášek, celer atd. Z ovoce pak mango, papaya, jablka, meloun nebo ostružiny.