-
Připravte sklenice
Předtím, než začnete s vlastní přípravou kávy Latté macchiato, připravte si vysoké sklenice, ve kterých budete kávu podávat. Důležitá je i dlouhá lžička, díky níž pak docílíte krásného strakatého efektu.
-
Ohřejte mléko
Pro přípravu kávy Latté macchiato je důležitá kvalita mléka. Naprosto ideální je mléko plnotučné, můžete použít ale i polotučné. Nevhodné je nízkotučné mléko, které se vám nepodaří našlehat do tuhé pěny. Mléko buď ohřejte v mikrovlnné troubě, nebo v hrnci na sporáku. Mléko nesmí přijít do varu.
-
Našlehejte mléko
Pokud máte doma napěňovač mléka, bude pro vás příprava pěny jednodušší. Pokud ne, můžete mléko našlehat ručně metlou, nebo za pomoci ponorného mixéru. Šlehejte vždy teplé mléko, podaří se vám vytvořit lepší a tužší pěna.
-
Přelijte pěnu
Našlehanou pěnu přelijte do sklenic a nechte chvíli sednout.
-
Uvařte espresso
V mezidobí, než si trochu sedne pěna, si připravte espresso, a to buď z kávovaru nebo uvařte rozpustnou kávu.
-
Smíchejte
Připravené espresso pak můžete začít pomalu nalévat do sklenice. Aby nedošlo k promíchání vrstev, vložte do sklenice s mléčnou pěnou dlouhou lžičku a kávu nalévejte do sklenice opatrně po ní. Díky tomu vám vzniknou tři vrstvy – vespod se drží horké mléko, nad ním káva a na povrchu se vám usadila mléčná pěna. A Latté macchiato je na světě.
-
Ozdobte
Pokud chcete, můžete mléčnou pěnu na povrchu posypat skořicí nebo dozdobit čokoládovou polevou. Vše už záleží jen na vaší chuti.
Macchiato mam moc rada! I latte :)